15 de desembre del 2010

La mitologia, en clau eròtica

Déus, deesses i heroïnes de la mitologia clàssica protagonitzen la nova edició del calendari Pirelli per al 2011 amb 36 imatges que porten el segell personal del dissenyador Karl Lagerfeld. Mythology és el nom d´aquest calendari de culte que no està a la venda i que la firma de pneumàtics va començar a editar fa més de 40 anys com a regal per als seus clients. Les fotografies, en blanc i negre, representen 24 personatges divins, heroics i mitològics que serveixen per recrear l´univers de la mitologia grecoromana, font inesgotable per a l´art de tots els temps. Aquesta nova edició compta amb 21 protagonistes: 15 models femenines, 5 masculins i l´actriu Julianne Moore, retratada per Lagerfeld com la deessa Hera, esposa de Zeus.

Quines altres divinitats reconeixeu? Què ens en podeu dir? Què opineu d´iniciatives com aquesta?

17 comentaris:

Esther Soria ha dit...

Hola!

Trobo molt interessant que un personatge tant important utilitzi com a font d'inspiració la mitologia.
Aquí us deixo alguns déus que han sortit representats:
- Àrtemis: la podem reconèixer per la mitja lluna que duu al cap i per l'arc i la fletxa, donat que era la deessa de la caça.
- Dionís: el podem reconèixer perquè duu el cap ple de raïm, la fruita que el representa ja que és el déu del vi entre altres coses.
- Zeus: se'l pot reconèixer per le llamp que duu a la mà.

Vale!

eulalia ha dit...

Salve!
Personalment m'ha agradat molt trobar-me aquest enllaç aquí. A mi tan la moda com la mitologia m'agraden molt, per tan és una bona barreja. Crec que les fotos que ha fet aquest dissenyador francès, han volgut transmetre força, seguretat, valor, ser forts... i aiò sòn coses que sempre hem de tenir presents a la nostre vida. Una de les coses que mès m'ha agradat, ha sigut que estudiant llatí, he pogut saber alguns dels personatjes que hi surtien sense que ningú m'ho haguès de dir. Molt bona entrada!
Vale!

Eulàlia ha dit...

Hola!

M'ha agradat molt aquesta entrada, penso que és important que gent que és tant reconeguda públicament, dongui importància a aquestes coses a què moltes vegades passem per alt, provablement, si a mi m'haguessin ensenyat això abans de començar el curs jo no ho hauria vist amb els mateixos ulls que ho veig ara, suposo que la gent que tindrà aquest calendari a les mans és preocuparà de preguntar-se qui ón, si més no perquè és bastant impactant i cridanera la presentació d'aquest, els colors, les imatges...
He reconegut a Zeus pel llamp que porta a la mà esquerra.

Valete

Yasmin ha dit...

Hola!
He trobat força interessant l'entrada i crec que està bé impulsar iniciatives com aquestes per part de persones reconegudes, ja que és una manera d'apropar el món dels clàssics a la gent que el desconeix o l'ignora, i així conscienciar-los de la importància d'aquests.

He reconegut a Zeus amb el llamp i a Ares (déu de la guerra) amb el casc.

Valete!

Judith Garcia ha dit...

Holaa!

-Afrodita:(αφροδιτα Αφροδιτη) era la deessa de l'amor, la bellesa i el matrimoni. En la mitologia romana l'anomenaren Venus.

-Apol·lo:(Απόλλων) és el déu del Sol, de la bellesa, de la música i de la poesia en la mitologia grega i posteriorment en la mitologia romana. És fill de Zeus i Leto, i el germà bessó d'Àrtemis.

-Àrtemis:era la deessa de la caça i el regne animal. En identificar-se amb Hècate ho és també de la Lluna.

-Atena:(Ἀθηνᾶ, Ἀθήνη o Ἀθάνα) és la deessa de la saviesa i de l'artesania, com ara el teixit i la ceràmica. També és deessa de la guerra, però de la seva vessant estratègica, ja que el déu de la lluita i la sang és Ares. Era també deessa protectora de la ciutat d'Atenes i de moltes altres. És una de les sis deesses principals del Panteó grec.

-Demèter:(ημήτηρ o Δήμητρα) és la deessa de l'agricultura, substància pura de la terra verda i jove, vivificadora del cicle de la vida i la mort, i protectora del matrimoni i la llei sagrada.

-Dionís: és el déu del vi, del Teatre, del desenfrenament i de les festes, banquets i orgies, representat moltes vegades pel raïm o per una gran pantera negra.

-Hades:(Αδης o Αἵδης)era el nom del món dels morts i a la vegada el del déu d'aquest món subterrani.

-Hefest: és fill de Zeus i d'Hera. És el déu equivalent a Vulcà en la mitologia romana.

-Hera: segona esposa de Zeus i mare amb aquest d'Hebe, Eris, Hefest, Ares i Ilitia. Era la deessa del matrimoni. Es caracteritza per la fúria i l'ànsia de venjança causades per les constants infidelitats del seu marit.

-Hermes: era el missatger dels déus. Fill de Zeus i de Maia i pare d'Eudor.

-Hèstia: era la deessa de la llar en la mitologia grega; en la mitologia romana fou anomenada Vesta.

-Posidó:(Ποσειδών) era el déu dels oceans.Els seus atributs són el cavall i el trident.

Em sembla molt interessant aquesta idea ja que molta gent no sap res, y gràcies a la mitologia sabem com som i d´on venim i perquè fem el que fem.


Vale!

Unknown ha dit...

molt interessant l'entrada , a mi m'agrada la fotografia i aquest any el fet de fer batx humanistic mha ensenyat algunes coses molt bones i educatives que té la mitologia, llavors difondre aixo em sembla bé , el que mextranya és que no li veig relació el fet de (que fa una marca de pneumatics apostant per un tema com aquest ? ) però de totes maneres ho trobo mb . m'he fixat en els personatges i cal recalcar que les deeses gregues debien ser molt boniques , a diferència d'hEra una mica que l'interpreto com més madura , nse crec que és diferent respecte altres que han sortit en l vdeo.

vale-

Anna Ruiz ha dit...

Hola!

M'ha semblat molt interessant veure com la mitologia, a part de reflexar temes actuals en la nostra societat, també és un bon mitjà per fer publicitat
Explicaré els atributs que tenen alguns déus dels que apareixen en aquest video.

-Afrofita: Se la sol representar amb una gran petxina i envoltada de dofins pel seu naixement narrat per Hesíode (veure Teogonia); té com atributs la humitat i l’aigua per la seva procedència marina. Per la seva relació amb l’arribada de la primavera se li atribueixen com a símbols les flors i els coloms. Se li atribueix també els secrets de les donzelles, els somriures, els enganys i la tendresa.

-Apol·lo: Els atributs que el representen són un arc, les fletxes i un carcaix (per defensar Leto d’Hera).
El seu animal predilecte és el corb i el cigne (es diu que després del seu naixement, un corb o un cigne va donar 7 voltes a l’illa ja que era el seté dia del mes).
Una corona de llorer(que fa referència al moment quan Dafne el corona després de la metamorfosi en aquest arbre).
També surt representat amb un lira, bescanviada per Hermes pel caduceu, o una cítara.

-Artemis: Anava vestida amb una túnica curta i duia les cames i els peus al descobert o amb sandàlies als peus. També se la pot reconèixer per la vestimenta de caçadora. Moltes vegades se la representa amb els cabells recollits, un pit descobert i amb una mitja lluna al front. Duia un arc (el qual era d’or, mentre que el del seu germà Apol•lo era de plata) i un carcaix ple de fletxes, amb les quals castigava els que la ofenien. Acostuma a aparèixer acompanyada d’un cèrvol o d’un gos de caça. És una divinitat molt lligada a la lluna, especialment a la lluna creixent.

-Atena: els seus atributs són la llança, el casc, la ègida (escut amb el cap de Medusa), el seu animal sagrat és l'òliba. També porta una cuirassa i el seu àrbol és la olivera.

-Demeter: Se la venera com la portadora de les estacions. Els seus atributs són les espigues de blat, la falç, la torxa i la serp.

-Dionis: A Dionís de li atribueixen animals que representen la fertilitat, el desig sexual, exòtics com la pantera, el lleopard i el toro.
També se li atribueixen plantes com l’ heura i la vinya i arbres com el roure i la figuera. També apareix sovint coronat amb raïm. El seu bàcul de poder s´anomena tirs, rematat amb una pinya. Generalment apareix estirat, amb una copa a la mà, i amb una corona de fulles de parra. Acostuma a estar acompanyat per dones frenètiques, les bacants, i d’altres vegades pels sàtirs.

-Hades:Hades és representat barbut, assegut en el tron de rei de l’inframón o conduint un carruatge tirat per cavalls negres. Porta un ceptre, una cornucòpia i un casc que li proporciona la invisibilitat que li van regalar els Titans. Sovint apareix acompanyat del Ca Cèrber, el temible gos de tres caps que custodiava la porta de l’inframón. Els seus animals representatius són la serp, el gos i el llop. El seu arbre, el xiprer.

-Posidó: Trident: és l'arma per excel•lència dels pescadors de la tonyina. El fa servir per a provocar terratrèmols i moviments en el mar. Representa els raigs del seu germà Zeus.
Carro: Sol desplaçar-se amb ell. Te forma de cloïssa i és tirat per cavalls marins amb cua de serp i acompanyat per altres divinitats de les aigües (nereides i tritons). La quadriga sempre està envoltada per diverses espècies marines: peixos, dofins…
Barba: Amb gran freqüència és representat amb la seva cara barbuda i majestuosa.

-Hera: El paó reial, una diadema i el seu tron com a reina dels déus. La seva flor era el lliri.

Unknown ha dit...

Hola.
La veritat m'agrada molt, trobo que representar l'art amb els cossos de les persones és una manera molt maca de transmetre la plasticitat d'aquest.

Entre les magnifiques imatges del calendari pirelli 2011 podem identificar divinitats com :
Artemis,Atena,Demeter,Dionis,Zeus,Hera,Afrodita,Hermes...
Sincerament em sembla sensacional aquesta iniciativa.

Anna!

Júlia Vallespir ha dit...

Hola a tothom!

Quina idea més original! Trobo que la mitologia sempre és una font inesgotable d’idees i que d’ella en poden sorgir projectes tan artístics com aquest.

En el vídeo és poden reconèixer divinitats com Ares, pel casc de la guerra, Atena, per la cuirassa, Hermes, per la diadema amb ales platejades, Àrtemis, per la mitja lluna i l'arc, Dionís pel raïm i les fulles de la vinya, Afrodita, per les flors que l’envolten com a deessa de la naturalesa que és, Zeus, pel llamp, i Hera, per la corona de reina de l'Olimp.

Vale!

oriol ha dit...

Hola!

Trobo molt bé que Pirelli hagi decidit fer un calendari relacionat amb el món clàssic. Penso que estàn molt ben fets, cada déu està vestit amb els seus atributs i se'l pot reconèixer facilment.
Observant el calendari he pogut reconèixer divinitats com Zeus, Hera, Hermes, Dionís, Artemis, Afrodita o Apol·lo.

Oriol T.

Jordi Sedeño ha dit...

Hola!!!

Com que ja estan explicats tots els atributs, explicaré dos mites relacionats amb el déu Dionís:

Dionís i els pirates:

La història diu que uns pirates es topen amb el déu, metamoforsejat amb un jove amb uns bonics rinxols i un mantell a les espatlles, mentre navegaven pel mar. El capità del vaixell, no es fia molt d'aquest jove, ja que creu que no és un simple humà, tot i així la resta de la tripulació el captura per demanar un rescat.
Dinís no triga gaire en utilitzar els seus poders i es deslliga de les cadenes. Quan veu que això no espanta als tripulants es transforma en un lleó enorme. Els tripulans amb molta por, es llençen al mar i són transformats en dofins. Només es salva el capità ja que sospitava la seva autèntica identitat.

Dionís i Licurg:
Diu el mite que el rei de Tràcia, Licurg, va perseguir les nodrisses de Dionís fins la muntanya Nisa i que les va atamorir fent així que es submergeixin al mar. Licurg ha de pagar un preu molt alt per l'acte de hybris que ha comès. Dionís el fa embogir i mentre Licurg creu que està podant una vinya mata el seu fill Oriont.

Carlotah. ha dit...

HOLA!
La veritat es què quan vam veure aquesta entrada a la classe hem vaig quedar bastant sobtada. I és que no és habitualt veure un calendari eròtic i a més a més,inspirat en la mitologia clàssica.
Em sembla molt interessant i original fer un calendari amb imatges com aquestes,que per cert,están molt bent fetes.
És fàcil apreciar de quin déu es tracta pequè els seus atributs estan representats.
En les fotos podem veure tot un seguit de deus : Dionís,Atena,Zeus,Hera,Posidó...

M'agrada molt aquesta inisiativa i penso que és molt interessant de cara al públic!

VALETEEE :)

Laura Guillén ha dit...

És increïble, la gent diu que el món clàssic ja no està present enlloc, no saben com s'arriben a equivocar.
Crec que és molt interessant fer un calendari amb aquest tipus d'imatges

Clara ha dit...

Salve!

El calendari de Pirelli no deixa de demostrar que la mitologia és i serà una influencia ferma en la nostra cultura i en nosaltres en general. Iniciatives com aquesta ens ho repeteixen de forma artística i recalquen i donen importància a això que nosaltres trobem tan important i estudiem dia a dia. És per això que trobo que és una bona idea i un honor a la cultura clàssica important!

Valete!

Clara

Guillem Fargas ha dit...

Estic d'acord amb la Laura, alguna gent creu que el món clàssic no està present en la nostre època i que per tant no serveix de res. Crec que amb iniciatives com les de Pirelli, es veu ven clar que la cultura clàssica i el seu llegat encara estan presents avui en dia.
I això demostra que si t'hi fixes veus la quantitat de coses d'avui en dia que són herència directa del món clàssic i que per tant encara existeix.

Vale!

Lah''heLena ha dit...

buenas!

És un calendari molt interesant ja que amb uns simples atributs, sense roba, podem saber de quin déu es tracta.

Bé doncs jo els personatges que he vist han estat Atena, Hermes, Artemis, Dionís, Zeus, Hera, Venus i el laberint del minotaura.

déu,

Noemí Vergés ha dit...

Salve!:)

Crec que fer un calendari així,demostra que la mitologia sempre està present en moltes coses de les què fem,a més,hi dóna un carácter més interessant,perquè sempre potss trobar temes molt interessants,i tal com han fet en aquest calendari, penso que d'aquesta manera,les persones quue potser no els hi interessi tan la mitologia,però en canvi el "món actual" els hi pot cridar l'ateció a partir a partir d'una cosa que aparentment els hi agradai més, i així podem arribar a descobrir coses molt interessants.
Espero que als menys interessats en la mitologia, puguin sapiguer veure el "Gran Misteri" que amaga,que a alguns ens cautiva!

Valeeee!