10 d’abril del 2011

Racons clàssics de Barcelona (IV): AURIGUES OLÍMPICS

Aquest matí, tot passejant pel Parc de Can Dragó, al barri de Porta del districte de Nou Barris, el meu paisatge urbà des de fa disset anys, he aprofitat per fer un reportatge fotogràfic d´aquest conjunt escultòric que és una còpia de l´original que podem admirar a l´Estadi Olímpic Lluís Companys. Qui n´és l´autor? Què representa? Quina relació té amb el món clàssic i amb la seva ubicació original? Si en voleu conèixer un de ben il·lustre no us perdeu aquest enllaç.

9 comentaris:

Andrea ha dit...

Hola Jordi, acabo de estar mirant el blog, totes les entrades i he de dir que m'ha agradat molt! Es veu que hi ha molta feina! La Carlota m'ha passat el link i ja m'he llegit algun article:) Molta sort, petons:)

jordi ha dit...

Gràcies, Andrea. Agraeixo a la Carlota que t´hagi passat l´enllaç i que el nostre Vaixell pugui anar essent conegut. Una abraçada... i si algun dia hi vols col·laborar ja ho saps.

Esther Soria ha dit...

Hola!

Gran reportatge de fotografies jordi!

Les escultures, de Pau Gargallo, representen les aurigues olímpiques. Aquestes curses de carros eren un dels esports més populars de la antiga Grècia i Roma. Es celebraben a l'hipòdrom i els carros podien ser tirats per dos (bigues) o quatre cavalls (quadrigues).

Vale!

Judith Garcia ha dit...

Hola a tothom!!!!
Espero que estigueu gaudint de les vacances de Setmana Santa.

Les escultures són de l'escultor espanyol Pablo Gargallo, són les Aurigues olímpiques. Les curses de carros eren un dels esports més populars de la antiga Grècia i Roma. Solien ser perilloses tant per als aurigas com per als mateixos cavalls. En les curses de carros, segons l'estil romà, els equips estaven formats pels diferents grups que la finançaven, competint de vegades pels serveis dels conductors més experts. Aquests equips tenien un gran suport per part dels espectadors.



Vale!

Judith Garcia ha dit...

Per cert, molt bon reportatge de fotos Jordi, m' ha encantat!

Anna Ruiz ha dit...

Hola!
Aquestes dues escultures del parc de can dragó representen les aurigues olímpiques de Pau Gaegallo.Són dues escultures fetes de bronze en les que veiem dos bigues, cadascun tirats per dos cavalls i conduides per un auriga (d'aqui el nom de l'escultura) que el que feia era esperonar els cavalls per tan que anessin més ràpid i així guanyar la cursa.
A part de les bigues també podem trobar trigues i cuádrigues, tirades per tres i quatre cavalls. Tant les les bigues com les trigues i els cuádrigues realitzaven curses de cavalls al circ.

Helena ha dit...

Les escultures que aparèixen a les imatges són de Pau Gargallo, un escultor nascut a Maella(Matarranya), el 5 de gener de 1881 i va morir a Reus(Baix Camp), el 28 de desembre de 1934. Es va relacionar amb grans artistes com Pablo Picasso i va viure en una comuna d'artistes.
L'artista va plasmar en escultures de bronze, escenes on hi predomina les curses que tan agradaven. Aquestes curses posaven en perill la vida de l'animal com de la persona, molts acabaven ferits.

Guillem Fargas ha dit...

Aquestes escultures van ser creades per l'escultor catalanoaragonès Pau Gargallo i Català (Maella 1881, Reus 1934). Representen uns aurigues olímpics. Aquestes escultures representen dos aurigues en plena cursa de bigues (carros de cavalls tirats per dos cavalls). Es van convertir en autèntics ídols de masses (tot i que seguien sent esclaus o lliberts).

Aquesta escultura trobo que és bonica.

Vale!

zamora ha dit...

Hola

Pau Gargallo i Català (Maella 1881, Reus 1934) va ser el escultor catalanoaragonès que va crear aquestes escultures. Aquestes meravelloses escultures són les Aurigues olímpiques, es podria dir que les curses de carros eren un dels esports més importants de Grècia i Roma.
Trobo que aquestes escultures estan fetes amb molta cura, perquè son unes escultures precioses.
Vale!