11 d’octubre del 2011

Roma, la construcció d´un imperi

Acabo de veure al Canal 33 un capítol de l´extraordinària sèrie documental Cronos dedicat a Roma, que pren com a fil argumental la construcció d´alguns dels edificis i obres més emblemàtiques de l´enginyeria romana al llarg de la seva història. Ponts, vies, aqüeductes, una fastuosa domus i un amfiteatre de somni al servei del poder i de l´ambició política d´uns governants que van forjar la grandesa d´un imperi emparant-se en la genialitat i l´eficàcia del talent romà i el sacrifici de milers de vides. Tot just quan acabem de parlar a classe d´alguns d´aquests aspectes de la civilització romana. Ha estat un programa ad hoc i per això us l´enllaço aquí

Quins aspectes us han cridat més l´atenció? Què opineu de l´aportació de l´enginyeria romana a la cultura del desenvolupament de la nostra societat? Hi veieu un paral·lelisme amb la revolució tecnològica que vivim avui dia? Es dóna actualment aquesta relació entre poder i arquitectura? Quin edifici o construcció us desperta més admiració? Per què?



14 comentaris:

Martí ha dit...

Salvete!

Un reportatge formidable!! Mai havia vist un documental tan ben fet de Roma, també he de reconèixer que no n'he vist gaires. El més espectacular del vídeo: les gràfiques en 3D, però per sobre de tot l'explicació de la construcció del pont de fusta. Crec que els grecs eren els pioners amb el desenvolupament de la enginyeria, i que, gràcies a ells ara tenim tants conceptes per poder construir obres arquitectòniques d'alt nivell.

És claríssima la relació entre poder i arquitectura, qui té poder, pot fer en aquest món moltes coses i el que no doncs no en pot fer tantes.

També crec que el paral•lelisme és clar amb la nostra societat: sempre volem evolucionar en qualsevol cosa; aquests gents segur que són romans.

Valete et gratias!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
La veritat és que el que m'ha cridat més l'atenció ha sigut l'Aquaducte de Claudi, ja que trobo impresionant la construcció que van haver de fer per a aconseguir un canal, totes aquelles columnes i arcs enormes per a poder tenir aigua corrent. I el que també és fascinant és que els romans tinguéssin aigua corrent i que durant la resta de la història fins ara, no hagin sigut capaços d'aconseguir-ho. Aquí te'n adones del gran que pot arribar a ser l'ésser humà.

Clàudia ha dit...

El que més em va cridar l'atenció del documental va ser el fragment del Claudi, és un clar exemple de que les aparences enganyen i que la majoria de vegades jutgem les coses sense saber de que parlem. Em va sorprendre molt l'ambició que tenien tots pel poder, que fins i tot arribaven a matar als seus familiars per poder tastar-lo.
Crec que el Colosseu és un edifici sorprenent, la seva construcció es magnífica. No sabia que ha sota hi havia els aqüeductes d'aigua, sempre m'havia preguntat com podien omplir-lo per realitzar les naumàquies.
Crec que l'enginyeria romana ha permès una gran evolució, els hi devem moltissimes coses, i a vegades no els hi tenim en compte.

Alfons Pardo Vilaplana ha dit...

Salvete!
Em va encantar aquest documental, esta tot molt ben explicat! En el documental vaig poder veure esquemes variïs de enginyeria romana (les vies i les seves capes, el funcionament de els aqüeductes, les parts del amfiteatre...) al veure tot això em vaig fer una idea millor del funcionament de aquestes obres arquitectòniques. La part que mes em va impactar del documental va ser quan van entrar dintre dels sistemes subterranis d'aigua... em vaig agobiar una mica! Aquesta enginyeria esta molt present avui en dia, ja que el sistema de clavegueram romà en alguns trams encara el de l’època de la monarquia romana, al segle V Ac. Be, ami en general em causen impressió totes les obres arquitectòniques romanes, ja que costa imaginar com en aquella època es podien fer construccions tan exactes i precises.
Valete!

Paula ha dit...

El que més m'ha cridat l'atenció d'aquest documental és la rapidesa i a la submissió en la que estaven sotmesos els militars de Cèsar per construir un pont de fusta t'han enorme i resistent.
Un altre punt que hem va sorprendre va ser el poder que tenia Agripina, fins a quin punt podia aconseguir que el seu espòs, Claudi, fes el que ella desitges.
I com una sola persona, Neró, era capaç de destruir el que fes falta per complir els seus capritxos.

Crec que és increïble tot el que ens han aportat els romans, realment sorprèn lo avançats que estaven.
Puc veure-hi un paral•lelisme amb el que estem vivint ara, tot són innovacions i de vegades no et dones compte de la velocitat de innovació que ha adoptat la tecnologia, ells van fer el mateix, però en l'arquitectura.
Avui en dia podem arribar a conèixer ciutats principalment per els grans edificis que s'han construït, com més voluminós sigui més ressò té. Tot i que el seu autor, qui l'ha construït en el dia a dia poc sentiràs el seu nom, aquell edifici passa a ser un icona d'aquella ciutat.
Tot i que no crec tenir una construcció preferida, últimament he vist moltes imatges del teatre d'Epidaure . El trobo impressionant i majestuós a la vegada. Crec que deuria ser increïble poder actuar en un teatre com aquell.

Xènia ha dit...

Salvete!

A mi no m'agraden gaire els documentals, però aquest m'ha entretingut, l'he trobat bastant interessant.
El que més m'ha impressionat, ha sigut l'amfiteatre, perquè és enorme i molt bonic, el trobo molt original i viu.

També m'han agradat els detalls amb els que es veu cada part, l'estructura, etc.

Vale!

Yasmin ha dit...

Bones!!

Em va semblar molt interessant el documental, els aspectes que més em van cridar l'atenció són la construcció del pont de Juli Cèsar, ja que el van construir amb molta rapidesa(10 dies) i van aconseguir una gran estabilitat i resistència. M'ha sorprès el fet que les vies romanes no tenien anglès sinó que eren rectes. I també l'ambició i l'enveja que tenia Agripina, l'esposa de l'emperador Claudi, matant-lo per arravatar-li el poder.
Per últim també m'ha sobtat l'ordre de l'emperador Trajà per eliminar qualsevol resta del regnat de Neró, el soterrament de la domus aurea, ja que penso que va ser una pèrdua de recursos inecesària.

Crec que la base del nostre sistema és Roma, ja que seguim anant als circs, al teatre, seguim construint carreteres, sistemes de clavegueram (basats en la cloaca màxima), reunint-nos a les places (paral·lelisme amb el fòrum romà) etc. Els romans van establir la base de la nostra civilització.

I pel fa a la destresa arquitectònica de la civilització romana, penso que va ser increïble, ja que edificis que varèn contruïr fa aprox. 2000 anys encara es mantenen dempeu, malgrat les catàstrofes naturals, guerres, etc, que van patir.

Penso que hi ha un clar paral·lelisme amb la revolució tecnològica d'avui dia i l'afany i la luxúria de les grans figures polítiques romanes de construïr i edificar amb l'objectiu de deixar empremta del seu poder, ja que les tecnologies presents en la nostra societat evolucionen cada cop més i a un ritme més ràpid, bàsicament, per interessos econòmics, per guanyar prestigi i "passar a la història".
Així per exemple els Estats Units han passat a la història com la potència vencedora de la carrera per la conquesta espacial.

Trobo que devem moltíssim als romans, ja que som un clar reflex de la societat romana.

Valete!!

Mayte ha dit...

Hola!!

M'ha semblat força interessant el documental .Tot i que no és que m'emocionin gaire els documentals...he de dir que aquest està molt bé perque et fa viure'l, et fa sentir-te part de la història , entre la música de fons,els arguments i les imatges fan que el documental sigui molt interessant i no gens, com solen ser els documentals, aborrit.

El que més m'ha cridat l'atenció és el fet de que els romans tinguessin aquesta capacitat tant admirable de fer crèixer del no res grans coses. És curiós que amb els pocs recursos que tenien eren capaços de construir coses magnífiques, útils , i ademés d'una bellesa que deixa bocabadat a qualsevol.

A més,el paral·lelisme amb la revolució tecnològica d'avui en dia és notable. Està clar que som romans, tant clar com que el pa està fet de farina. Tenim sempre l'objectiu d'avançar i de superar-nos com ells. I està clar que ens han deixat, a més del dit gros del peu més llarg, unes ideas d'arquitectura molt útils que es reflexen en les nostres construccions actuals.


Cal destacar que , per mi , els aquaductes són molt i molt admirables i sorprenents. És a dir, s'ha de tenir una intel·ligència elevada per saber construir aquells magnífics aquaductes. Cal ser creatiu i àgil per saber "guiar" l'aigua. No ho sé ben bé perque però el fet dels aquaductes em deixa de pedra.. està clar que els romans van crear construccions magnífiques , però això dels aquaductes , la manera d'entendre l'aigua sense els avantatges que tenim avui dia és interessant.




Per cert, el video de Roma en 3D m'ha agradat molt , m'encanta la música i l'enfocament. I també la grandesa que es reflexa en les construccions romanes.



Quin honor tenir uns avantpassats com els romans... Quin HONOR!

Axel Avila ha dit...

Salvete!
Crec que aquet documental, es interesant ja que moltes de les coses que surten aqui, son la base de la nostre civilització actual. El edifici que mès em crida l'atenció és sens dubte el Coliseu.
Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Per començar he de dir que aquest documental m'ha semblat molt interesant!
La veritat és que després d'haver tingut l'honor de visitar la ciutat de Roma dos cops, crec que puc dir que els romans eren inigualables, no només per tota la seva cultura sinó també per tot el que van ser capaços de fer sense cap avenç tecnològic com tenim actualment. Cada monument, cada temple, cada aqëducte... És millor que l'anterior.

Podria dir que la construcció que més em crida l'atenció i més admiro, és sense dubte, el Coliseu, una magnífica estructura, monumental, en la que els romans la van dissenyar i construir per la seva diversió exclusiva. I que ara és una icòna de la ciutat de Roma.

Guillem Fargas ha dit...

A mi el documental (com a la majoria dels emus companys, també em va impressionar molt.

Està clar que es romans ens han influit en moltes coses, i l'arquitectura no n'és una excepció. Per exemple, una cosa molt simple però que a mi em va impressionar bastant és el fet que ja hagéssin construit un tipus de bastida per poder arribar a fer aquells edificis tant alts.

També crec que els romans van aconseguir crear una revolució tecnològica al seu temps, però crec que s'ha de de deixar clar que ho fan far, en part, gràcies a la imitació que van fer d'altres cultures. Però van ser intel·ligents i van unir les diferents cultures i van crear la millor (es podria fer una interessant reflexió!).

La construcció que em sembla més interessant és l'aqüeducte, perquè crec que va ser un gran avenç i que arribéssin a pensar en aquell mètode per a portar aigua a la ciutat em sembla impressionant.

Per últim, poder i arquitectura sempre han anat relacionats, tal com va fer Neró, totes les persones riques s'han fet construir o han comprat grans espais on viure, encara que no en necessitéssin tant. Em sembla que és la manera més fàcil de demostrar el seu poder, perquè és una cosa que tothom té o vol tenir (un lloc on viure) però que es diferencia de les altres per la seva grandesa i opulència. La relació ha existit sempre i molt em temo que seguirà existint.

Vale!

Anònim ha dit...

Hola Companys,

El documental ha estat impressionant, crec que hem pogut endinsar-nos de ple a la ciutat de Roma. Ha estat com agafar la maquina del temps i recórrer els carrers d'aquesta gran ciutat.

Ha estat genial poder veure tots els mecanismes del coliseu, tant els habilitats pels gladiadors, com per les naumàquies.

M'ha soptat molt la construcció que van fer per travessar un riu que portés l'exercit a creuar límits que els romans encara no havien trepitjat.

Un altre dels moments més impactants és quan parla de Neró, i es pot observar tota la seva bogeria.

En definitiva, ha estat un documental entretingut i alhora didàctic.

Fins aviat companys!

Roger Amat ha dit...

Salvete!

A mi em dona mes admiració l'amfiteatre perquè es molt complex i tot hi que de ser complex
m'imagino què és grandiós. Crec que encara és dona el fet de poder i arquitectura, però
també va lligat amb el tema dels diners. Però sense anar tant lluny les catedrals i esglésies son
majestuoses, també els palaus reials són grandíssims per tant crec que ara encara hi domina
aquesta relació sobre poder i arquitectura.

Valete!

Maria Rios Rius ha dit...

Salvete!
Trobo que és increíble que coses tant precises com aquestes les puguem veure mitjançant un vídeo, on es poden observar els interiors i les estances d'aquestes recreacions de edificis de l'antiga roma. Any rere any, la societat es va modernitzant i van apareixent coses noves, i inovant nous projectes per un nou món més fàcil i millor. Això si, encara que passin i passin els anys nosaltres ens quedarem amb els records i les bones idees que ens van aportar la civilització romana en el seu moment. Perquè som una versió moderna dels romans i això no ho hem d'oblidar pas! Gratias i valete!