8 de gener del 2012

Descobrint l´Olimp , un projecte de possible aplicació educativa per a l´iPad

Ante scriptum:  la Laia va acabar el 2n curs del batxillerat Humanístic a l´escola el maig del 2009. Selectivitat i ... Comunicació Audiovisual a la UPF. Ara cursa 3r i amb quatre companyes més, la Cristina Garcia, la Marta Sabaté, la Clara Reig i  la Marta Miralles, han decidit presentar per a la matèria de Disseny d´Interactius el projecte que dóna títol a aquesta entrada:  Descobrint l´Olimp. M´ha promès que un dia vindrà a l´escola per presentar-vos-el en primera persona i nosaltres estarem encantats d´escoltar les paraules d´una exalumna que quan parla d´allò que l´apassiona et roba el cor. Plurimas gratias, Laia, per descobrir-nos el meravellós laberint olímpic d´una manera lúdica i emprenedora!

El nostre projecte consisteix en una aplicació educativa per a iPad que desenvolupa un joc per descobrir els diversos mites grecs i els personatges protagonistes. L’aplicació va dirigida a nens d’entre 10 i 12 anys, els quals es veuran immersos en un videojoc creat a partir d’animacions, textos i espais on l’usuari podrà desenvolupar les seves habilitats per aconseguir superar el joc, alhora que aprèn sobre la mitologia grega.



El joc parteix de la història sobre el repartiment de la Terra entre els fills de Cronos i Gea; Zeus, Neptú i Hades. Un cop l’usuari és introduït al món dels mites, escollirà entre diverses portes que el duran a viure una aventura o una altra, segons el mite. Els mites tindran una connexió entre ells. Aquesta és: de cada mite, el nen n’ha d’obtenir un tresor (un objecte, una eina…) que farà servir en algun altre mite per també poder superar-lo. Els objectes o tresors són donats pels propis déus a l’usuari en agraïment a la seva ajuda. És obligatori que per arribar al final del joc, el jugador hagi aconseguit tots els objectes necessaris. A més, l’usuari es veurà immers en diverses aventures que posaran a prova el seu enginy. Tanmateix, hi haurà una figura que el guiarà al llarg del joc, el déu missatger Hermes, i que l’ajudarà – si és que el jugador així li ho demana –. D’altra banda, dins el joc trobem una altra tasca paral·lela: un favor que Hermes demana al jugador: aconseguir recuperar les fotografies de l’àlbum dels déus que s’han perdut per l’Olimp. Aquesta tasca no és totalment anecdòtica, ja que serveix perquè l’usuari tingui altres distraccions dins el joc, a part de les aventures i, per tant, s’enriqueixi més en aquesta experiència que és el nostre interactiu. D’altra banda, cal dir que cada foto està relacionada amb una narració animada que l’explica i en aquest sentit sí que ajuda a introduir la temàtica grega i els seus mites de manera amena perquè l’espectador acabi de comprendre quins déus formaven el Mont Olimp i quines relacions s’establien entre ells. Per tant, la vessant educativa s’acompleix, en part, també gràcies a les fotografies.



El producte està pensat com una aplicació educativa, però té una gran part d’entreteniment; per tant, el nostre objectiu és doble. D’una banda pretenem que els professors de Primària puguin fer servir Descobrint l’ Olimp com una manera de fer arribar els mites grecs als seus alumnes des d’una vessant atractiva per despertar-los la curiositat i enriquir-los culturalment (també de cara al futur – ESO o Batxillerat –, on es tornen a estudiar els mites). D’altra banda, és una aplicació que pretendria també vendre’s de manera comercial, que els usuaris d’iPad poguessin comprar i utilitzar de la manera habitual i per plaer a casa seva.
El nostre projecte presenta un joc molt intuïtiu pel que fa a la gestualitat que utilitzen els iPads. a més, totes les activitats estan guiades per tal que l´usuari no es perdi i pugui acabar satisfactòriament el joc,  sense tenir la sensació que és massa complicat i podent arribar, fins i tot, a deixar-ho córrer. A més, per establir una interactivitat més fluïda i amena, hem procurat relacionar tots els mites entre si. D´aquesta manera, es facilita la continuïtat en la història alhora que augmenta l´interès de l´usuari per arribar al final de l´aventura.



Per últim, també s’ofereix la possibilitat, un cop acabat el videojoc, de tornar a veure les animacions de cadascun dels déus que apareixen en l’aventura, i de llegir els seus mites i saber una mica més de la seva història. Pensem que aquest ús alternatiu de l´aplicació permetrà que els nens i nois puguin descobrir més aspectes sobre el món grec i, de retruc, que també pugui ser una experiència útil i valuosa per als pares i els professors que l’estiguin fent servir a l´aula.


Què us sembla, tot plegat? Hi jugaríeu? Penseu que és una bona manera d´apropar el món clàssic a l´educació? Quins avantatges hi veieu? 

Laia Toronell
3r curs del Grau de Comunicació Audiovisual de la UPF

29 comentaris:

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltíssimes gràcies, Laia, per voler compartir aquest projecte tan interessant amb nosaltres. I felicita també a les teves companyes per la feina feta. Et recordo de classe pel teu entusiasme i la teva creativitat i per tots els déus que són virtuts que conserves intactes. Feliciter, exdiscipula, i que el teu exemple serveixi d´estímul per a molts altres estudiants presents, passats i futurs. Esperarem amb candeletes la vostra visita. Una abraçada!

Martí ha dit...

Salvete!

Molt interessant aquesta entrada. Actualment, tota la població té algun aparell de tecnologia. Sovint la societat és definida com a tecnològica, ja que la vida sense alguns aparells que tothom conté a casa, se'ns faria molt estranya.
Per a més inri, si combinem elements clàssics amb aparells de tecnologia, la mescla pot ser increïble.
Una aplicació educativa per a l'ipad sobre l'Olimp?? Qui ho hagués pensat que es podria fer una cosa així. Amb un aparell d'alta tecnologia, pots fer un "viatge en el passat". Segur que sí finalment s'aplica, serà utilitzada per a molta gent.
Espero que facin més coses d'aquestes, també, per a altres aparells de tecnologia.

Salvete et gratias Laia!

Raul ha dit...

Salvete!

Sent sincer, em sembla una idea magnífica per a introduïr a la gent al món clàssic. Sovint als nens (i no tan nens) els agraden aquests tipus d'aplicacions ja que sñon curioses i entretingudes.
A mi personalment no em faria res provar-lo la veritat, crec que, ara que la societat es veu tan inmersa en les noves tecnologies, s'ha d'apostar per iniciatives com aquesta, molt bona idea!

Valete!

Guillem Fargas ha dit...

Crec que és una gran idea!

El fet de fer un joc (encara que sigui educatiu no deixa de ser-ho) sobre aquest tema penso que està molt ben trobat. A més a més, el fet que no només serveixi per passar-s'ho bé, crec que el diferencia de molts d'altres, el fa original. Crec que és una molt bona idea.

No em deixa de sorprendre (com crec que ha dit el Martí abans) aquesta barreja entre últimes tecnologies i cultura clàssica, aquesta mescla entre dues coses que semblen tan distants a mi em sembla molt interessant. Jo està clar que hi jugaria (però no sóc objectiu), però no sé si gaire gent, a part de la interessada en el món clàssic ho faria (ja que l'oferta de joc és immensa), tan de bo sí que arribés a molta gent.

Felicitats Laia!

Charlene ha dit...

Salvete!
Personalment a mi m'agrada molt aquesta idea d'un joc relacionat amb els mites i crec que és també una gran eina per que es pugui aprendre i crec que d'alguna manera és més fàcil saber-se'ls. Jo segurament hi jugaria ja que veient les fotos, el disseny és més o menys semblant al del joc dels Sims de l'ordinador on em vaig 'viciar' molt durant alguns anys. A més els mites són aventures i això ajuda a que la gent hi jugui així que jugant alhora aprens. Per les fotografies diria que es un treball molt desenvolupat i esperem que la Laia vingui aviat a presentar-nos el seu treball.

Vale!

Yasmin ha dit...

Hola a tots!!

Jo personalment crec que és una bona empresa, ja que és una manera de promoure l'educació a través de les tecnologies. Encara que no sóc gaire partidaria d'inculcar tant mals com bons aprenentatges a través de les tecnologies, penso que són massa adictius i s'acaba creant una dependència amb l'aparell.
Aquest no saber viure sense els aparells, sigui per oci o per estudi, és perjudicial per a les persones.

Per altra banda opino que no està malament tenir només en algunes ocasions suports audiovisuals, ja que fan que l'aprenentatge sigui més amè i atractiu.

Endavant i molta sort amb la matèria a totes i endavant amb el projecte.

Valete!

Xènia Martínez Márquez ha dit...

A mi em sembla molt interessant i un projecte molt ben fet perquè ens pot aportar informació sobre la mitologia grega i els seus personatges i aportar coses de la mitologia que no sabem.Felicitats a la Laia i a les seves companyes perquè gracies aquest joc molta gent podrà aprendre coses noves.Jo hi jugaria ja que els mites m'agraden moltíssim.
Valete!!!

Carla Bartra ha dit...

Salvete!
Penso que aquest projecte és súper interessant ja que a partir d’un joc moltes persones podran gaudir i alhora aprendran coses sobre la mitologia grega. Jo també us felicito per aquest gran treball que està molt bé i segur que aportarà un gran resultat. Sobre la pregunta, jo també hi jugaria aquest joc perquè així seguríssim que aprendria coses noves.
Valete!

Axel Avila ha dit...

Salvete!
Voldria primer, felicitar les creadores de aquet projecte per aquesta maravellosa tasca. Amb coses així, esta clar es fa més facil apendre. Jo personalment crec que si que hi jugaria ja que m'agrada la mitologia.

Valete!

Laia Ruiz ha dit...

Opino que es una idea molt genial, perquè es pot introduir al món de la mitologia a traves d'un joc interactiu (Que ademes les imatges que ens han permès veure semblen molt treballades i amb molta qualitat). Per tant, crec que es molt bona idea com a finalitat d'apropar als nens a coneixer el món clàssic ja que es una manera diferent d'aprendre mites i crec que es un avantatge trobar alternatives perquè no tinguin tantes complicacions per memoritzar i si els interessa d'aquesta manera ho trobaran mes divertit i sense donar-se compte ho aprendran.

Alison ha dit...

Salvete !
Jo opino que és una bona forma d'aprendre sobre el món clàssic jugant i a més a més, és una avantatge perquè es combina amb la tecnologia i les noves electròniques. Em sembla interessant.. Hi jugaria perquè s'assembla a altres jocs (l'estil). El que es podria provar es fer que el joc es pugui jugar en l'ordinador, etc. i no només amb l'Ipad (però tot de mica en mica no? :) ) Espero impacient que la Laia vingui a explicar-nos aquest projecte.

Valete !

Cristina C ha dit...

Salvete!

Primer de tot voldria felicitar a la Laia per aquest projecte tan treballat.
Trobo que aquesta aplicació per a l'Ipad és una eina molt útil per treballar la mitologia. També és una eina lúdica i didàctica perquè permet a la persona que hi juga aprendre d'una forma més fàcil i divertida els mites.

Valete!

meritxell ha dit...

Hola!!

Moltissimes felicitats Laia per aquesta gran entrada!!. Personalment trobo que és una manera molt interesant de fer coneixer la cultura clàssica als més petits. Trobo que els avantatges principals són que estem fen ús de la tecnología, és a dir, que estem ensenyant un món molt antic però fen ús de les noves tecnologies, que per les noves generacions trobo que és de gran utilitat.
Jo si que jugaria encantada!, seria tot un honor.

Moltes felicitats un altre cop :)

Vale!

Ignasi ha dit...

Salvete!
Penso que aquesta aplicació és una gran iniciativa per introduir al mon clàssic d'una manera diferent i entretinguda, amb la que atreure un públic difícil de captivar. Felicitats per aquesta idea i per aquesta iniciativa tan ben pensada.
Valete!

carlota ha dit...

Uau Laia quina entrada més interesant, moltes felicitats per tota la feina que hi deu haver darrera i per les ganes que hi deus haver posat, enhorabona!
Quan el Jordi ho va dir a classe em vaig quedar sorpresa, perquè que jo sàpiga mai s'havia creat un joc així.
Trobo que és una manera molt lúdica de introduir la cultura clàssica no nomes en l’àmbit de l'educació sino que també a l'abast de tothom i a més a més a traves de la informàtica.
Jo personalment si que hi jugaria perquè m'agrada bastant la mitologia i sobretot per com esta elaborat el joc. I a nosaltres, els estudiants de clàssiques, ens serviria també per aprendre aquest món de l'Olimp, així que, m'encanta la idea i tant de bo es fessin més aplicacions i jocs com aquest.

Valete

Marc Palau ha dit...

Salvete!

Una molt bona idea! Crec que aquests tipus d'aplicacions clàssiques per ha objectes electrònics és una gran novetat i està molt ben pensat. Jo fins ara no havia vist gaires aplicacion que tractessin sobre aquest tema i trobo un gran encert intentar fer que aquesta aplicació sigui coneguda i fins i tot portar-la al Ipad, una de les últimes novetats en tecnologia. Ademés, al poder utilitzar un aparell tecnològic jo crec que la gent li agradara més i li serà més còmode d'utilitzar ja que mesclar el món classic i tots aquests aparells és una barreja que pot ser molt bona!

Felicitats per la idea!

Valete

Marta Molgosa ha dit...

Hola!!

A mi el projecta em sembla fantàstic de veritat, no m’imagino la feina que pot arribar a comportar això. Jo si que hi jugaria, oi tant. Penso que és una bona manera d’aprendre alhora que t’ho passes be, a apart avui en dia es molt més fàcil introduir-lo a la societat, ja que la majoria per no dir casi tothom, estem envoltats d’una societat tecnològica, on cada dia és més freqüent veure centres o escoles on l’educació és a través de les grans tecnologies.

Moltíssima Sort.

Valete!

Enrique P ha dit...

Primer de tot felicitar a la Laia per la seva entrada, la mitologia grega es troba fins als jocs, el fil clàssic, a mi em sembla molt interessant i un projecte molt ben fet perquè ens pot aportar informació sobre la mitologia grega i els seus personatges i aportar coses de la mitologia que no sabem. no em faria res provar-lo la veritat, crec que, ara que la societat es veu dins en les noves tecnologies, s'ha d'apostar per iniciatives com aquesta, que en un futur potser interessant.

Laia ha dit...

Nois!
M'alegro que us hagi agradat la nostra proposta. Quan estava asseguda a classe i escoltava els mites, com vosaltres, poc sospitava que, anys després, acabés creant un videojoc amb tot allò que havia après. No subestimeu res del que us ensenyin, perquè no sabeu quan ho podreu utilitzar!
Espero que d'aquí un temps pugueu tenir la oportunitat de jugar-hi. L'hem fet amb molta il·lusió i ganes, i també s'ha de dir que ens hem divertit molt.
Moltes gràcies, i disfruteu del curs ;)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Laia, quin comentari tan preciós! I és cert, que aprofitin tot allò que poden aprendre de tot el que estudien, escolten i senten a les classes de totes les matèries és un savi consell. El tresor dels sabers oblidats viatja amb nosaltres i és allà, al disc dur de la memòria, per surar quan menys t´ho esperes. Gràcies i fins aviat. Una abraçada.
P.S: Esperem la vostra visita!

Mayte ha dit...

Em sembla una idea fantàstica per apropar el món clàssic a l'educació.
És cert que ara les persones funcionen diferent a abans, tenen un llenguatge, unes maneres de fer i uns gustos diferents. I utilitzant un dels ocis més comú entre la gent per educar és una manera meravellosa i efectiva.
A més, apendre jugant és la millor manera d'apendre :)

El vaixell d'Odisseu ha dit...

em sembla, Laia, que mai una entrada havia teingut tants comentaris als dos dies de ser publicada. Me n´alegro molt, has despertat un viu interès en els tripulants.

Ricard Oliveras ha dit...

Després d'haver llegit l'entrada i haver entès el funcionament d'aquesta genial aplicació, crec que és una feina magnífica i crec que combina dues coses que trobo molt interessants que són l'aprenentatge i el joc, no deixa de ser una aplicació per a jugar-hi però segur que pots aprendre moltíssimes coses sobre l'olimp, per tant cal felicitar a les programadores del joc i espero que finalment aquesta aplicació es publiqui i tingui molt d'èxit!

Clàudia ha dit...

Hola!
No em sembla una mala idea introduïr al món educatiu projectes com aquest per tal que els nens i nenes puguin aprendre des d'un punt de vista més interactiu. Però això si, sempre amb moderació. No em de perdre el nord de vista i d'edicar l'educació a només projectes o jocs d'aquest estil, no hem d'oblidar que l'educació "clàssica" és molt important i des del meu punt de vista cal acostumar als alumnes a tenir paciència i a que no tot són jocs i diversions.
Els avantatges que hi veig són clars, molt probablement els nens se sentirien més atrets cap al joc i poc a poc i sense adonar-se'n aprendrien els conceptes principals o els mites que s'han volgut treballar.

Paula ha dit...

Trobo que és una idea fantàstica! Crec que és una manera molt bona d'educar als nens i els que no ho són tant, ja que és molt distreta i divertida, i em dona la sensació que els nens aprendran sense donar-se compte.
Quan comenci a circular no dubtaré ni un moment en jugar-hi, de fet només amb l'explicació ja m'han vingut ganes de provar-lo!

Laura Guillén ha dit...

Hola!
Sincerament,m'han vingut moltes ganes de jugar-hi!
Penso que és una molt bona idea, que a partir de les tecnologies i els videojocs, els nens puguin aprendre una cosa tan important com ho són els mites. Ja que hem de recordar, que els infants de l'antiga Grècia, creixien amb aquestes històries i això, els servia per a al vida. Per desgràcia, aquesta part educativa, l'hem perdut moltíssim i crec que introduir els nens al món dels mites clàssics des d'un videojoc, és molt productiu i segur que tindrà molta demanda.

Anònim ha dit...

Hola companys!

Em sembla una idea genial i pel que veig en les imatges fa molt bona pinta tota l'aspecte relacionat amb el disseny dels gràfics, té un aspecte molt professional.

Ara faré una petició jaja! Suposo que deu estar en fase de proves per l'IPad, però potser també podria estar bé a la llarga compatibilitzar el joc per altres dispositius mòbils o lúdics (Play)....ho dic pels que no tenim IPad i ens faria gràcia poder-ho provar.

A veure si ens ho pots venir a explicar ben aviat, Laia!

Fins aviat gent!

Alfons Pardo Vilaplana ha dit...

Hola!

M'agradaria molt poder descarregar-me aquest joc per IPAD! Tot i que la edat per jugar-hi és de 10 a 12 anys, també estaria molt bé veure com es pot apropar la mitologia als nens. A més, si el tingues podria fer que juguessin els meus germans petits i que s'introduïssin en el món de la mitologia.

Valete!

Ginesta ha dit...

Molt bones!

Primer de tot felicitar als qui han fet l'entrada, ja que quan el Jordi ens va explicar a classe aquest projecte no el vaig acabar d'entendre, però un cop ho he llegit i amb l'ajuda de les imatges me n'he pogut fer una idea molt clara i he pogut entendre els clars objectius que persegueix aquesta aplicació: aprendre jugant!

Felicitar, òbviament, a la Laia i les seves companyes per haver creat aquesta aplicació tant profitosa pels alumnes de clàssiques i pels que no ho són.

Per acabar, dir del cert que si aquesta aplicació sortís en aquests moments al mercat me la descarregaria o me la compraria sense pensar-m'ho dues vegades!

Esperem les vostra visita per poder veure de més a prop aquest projecte!

Valete!