1 de març del 2014

Periodistes clàssiques al Laberint d'Horta!


Salvete omnes!

Durant aquestes darreres setmanes del segon trimestre, a l’aula de Llatí de 4t hem dedicat unes quantes hores de classe a preparar un Treball Cooperatiu que portava per títol M’expliques un mite? En quant vam saber quina era la tasca a fer, de seguida ens va entusiasmar: es tractava de cercar informació d'un mite a diverses fonts, contrastar-la, redactar-la i exposar-la oralment als companys. A més, cada grup havia d’elaborar un material didàctic sobre el mite triat (joc de taula, cartes, vídeo, etc) i entre tots confeccionar un Trivial aportant 15 preguntes per grup amb les seves respostes corresponents. Un treball aparentment senzill, oi? Nosaltres vam creure que sí, però a mesura que avançàvem anàvem veient que el món de la mitologia és més complex del que crèiem.

El nostre grup va triar el mite de Teseu i el Minotaure, que, com segurament molts ja sabreu, explica la història de com Teseu, príncep d’Atenes, va vèncer el terrible Minotaure, empresonat en el laberint de Creta. Vam començar a buscar informació detallada sobre el relat i, a mesura que resseguíem el seu fil, vam veure com la nostra història s’anava complicant. Apareixien nous personatges i molts perquès al nostre mite. Quan en vam ser conscients del tot, el nostre treball ja havia crescut molt i vam haver de dividir el relat en tres parts: el naixement del Minotaure, Teseu i el Laberint i Dèdal i Ícar.

A banda del document escrit, vam decidir crear la nostra activitat lúdico-didàctica: un vídeoreportatge. Vam agafar una càmera i un trípode i vam enfilar les nostres passes cap al Parc del Laberint d’Horta amb un objectiu clar: esbrinar si els seus visitants havien sentit a parlar del mite de Teseu i el Minotaure i, si era així, quin grau de coneixement en teníen. Realment vam passar un matí molt entretingut entre entrevista i entrevista, i fins i tot vam tenir temps de perdre’ns per aquell dèdal (ens hauria ajudat molt el fil d’Ariadna!). També vam repartir a la gent unes petites targetes amb l’adreça del nostre blog per donar-nos a conèixer, cosa que a molts els va sorprendre!


Aquí teniu el resultat final de la nostra visita al Laberint...



Però no ens vam aturar aquí, perquè realment el treball ens estava agradant molt. Volíem compartir amb els nostres companys de 4t la relació que guarden el mite de Teseu i el Minotaure i el Parc del Laberint d’Horta. És per això que hem organitzat per a ells una gimcana in situ. El dia està per confirmar, però la idea i les activitats estan més que planificades i estem molt il·lusionades per dur-les a terme (us mantindrem informats!) Creiem que els nostres companys tripulants ho gaudiran i podran conèixer encara més aquesta història que a nosaltres ens ha entusiasmat.

Estem molt satisfetes amb el nostre treball. Ens hem implicat més del que crèiem en un principi però ho hem fet amb molt de gust perquè ha resultat una experiència molt entretinguda i interessant. No deixàvem d’aportar noves idees i de descobrir fins a quin punt estem envoltats de mitologia i de referents clàssics. I tot plegat ens ha enriquit molt.

Valete, tripulants del Vaixell!

Mireia Boix, Júlia Roig, Joana Rubio i Emma Torres
4t ESO


24 comentaris:

Jordi Rojas ha dit...

Sembla que el vaixell avança en bona direcció. Felicitats als alumnes de quart per aquesta magnífica entrada i el gran treball de camp que heu fet. Una altra manera d'aprendre els orígens de la nostra cultura. Molt bon treball!

Valete!

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Moltíssimes felicitats a les quatre per aquest entusiasme encomanadís i per la vostra feina i predisposició a treballar bé. Heu demostrat que qui vol pot, i la vostra tasca col·laborativa ha arribat a bon port. Qualsevol projecte que us proposeu fer, amb esforç i ganes, serà, un dia, una realitat. No ho dubteu. Gràcies pel vostre exemple. Jordi, feliços de tornar-te a llegir. Has estat un tripulant exemplar i ara, des de la Universitat, de ben segur que valores encara més l'experiència del Vaixell. Una abraçada.

Sofia ha dit...

Activitats com aquestes són a les que em referia abans! Aquelles amb les quals gaudeixes però aprens… Barrejar oci i cultura, donant lloc a l’interès, la curiositat, les ganes i l’esforç. I el que és més necessari i acostumem a obviar-ho: compartir-ho. Aquestes experiències i tot el coneixement esdevé banal si no es comparteix, si no fas partícip a l’altra gent. En aquest aspecte, s’ha de dir que no us n’han faltat, de ganes!
És veritat, a més, que la mitologia és tot un món. Ple de noms, d’enganys, de males passades, d’amors secrets, són trames ben complicades amb les que costa agafar el fil! Per això, quan t’endinses en una sembla que no acabi mai, et perds en una dimensió diferent i descobreixes milers de coses.
Trobo molt interessant aquesta gimcana que heu preparat, és per això que, us demano en nom de primer, que us animeu, amplieu horitzons i proveu de fer-nos-la a nosaltres també. Estic segura que tots els meus companys estaran encantats, i així ens podrem amarar bé d’aquesta història. Felicitats noies !

El vaixell d'Odisseu ha dit...

Sembla que m'hagis llegit el pensament, Sofía. Jo també volia demanar a les nostres periodistes que ampliessin la gimcana als tripulants de 1r i de 2n. Pot ser una bona oportunitat de compartir experiències i coneixe'ns tots plegats una mica millor. Gràcies per proposar-ho, Sofía.

Unknown ha dit...

Salvete!
Crec que aquesta és una bona activitat lúdica per fer i aprendre'n més del tema i crec que ens ho passarem tots molt bé. Aquestes noies han tingut una magnífica idea per fer el treball i per organitzar una bona sortida.

Unknown ha dit...

Salvete omnes!
M'agrada aquesta forma d'haver fet l'activitat lúdica del treball cooperatiu que vam fer els alumnes de 4t de llatí. Trobo que ha estat una idea fantàstica, però a l'hora, crec que deixa en evidència l'escàs coneixement que té la gent respecte el món clàssic i en aquest cas els mites! Enhorabona a les quatre noies que composen el grup per la feina ben feta, felicitats!
Valete!

Isabel Sánchez ha dit...

Salvete tripulants!

M'ha agradat molt el treball realitzat d'aquestes quatre noies. La idea d'entrevistar a la gent que hi havia al laberint m'ha semblat una idea molt interessant.

Espero gaudir del joc didàctic que ens tenen preparat per d'aqui a uns dies.

Valete!

Bruna Bassó ha dit...

Salve!
Primer de tot felicitar a l’ Emma, a la Joana, a la Mireia i a la Júlia pel seu treball fet i per la seva activitat lúdico-didàctica ja que la trobo molt original i entretinguda.
M’ha agradat fer aquest treball cooperatiu, trobo que ens ha ajudat a endinsar-nos en aquest món clàssic i ens ha ajudat també a conèixer els mites d’una manera més directe.
El mite de Teseu i el Minotaure, tot i que ja el coneixia una mica, gràcies al treball fet pel grup 5 he aprés noves coses i així he tingut més elements per poder relacionar-lo amb altres mites.
Em sembla molt bona idea fer aquesta gimcana i els i agraeixo que hi posin tant d’entusiasme perquè tota la classe podem passar una bona estona junts, ja que podem gaudir del preciós parc del Laberint d’Horta.
Vale tripulants!

Unknown ha dit...

Salvete omnes!

En primer lloc voldria donar gràcies a tots aquells que ens han felicitat, així que, moltíssimes gràcies. Ha sigut un gran treball que m’ha agradat molt fer-lo, amb les meves companyes, ja que vam aprendre i gaudir molt quan vam anar al laberint d’Horta. M’ha semblat una manera molt divertida d’aprendre i també fàcil, perquè la manera en la qual el Jordi ens la va presentar va fer que poc a poc anés sent més entretinguda i a la vegada tenir més ganes d’aprendre. (Treballs així s’haurien de fer més!)

Tinc moltes ganes de que arribi el dia de la gimcana, que tot surti com havíem planejat, que els nostres companys hi gaudeixin molt, i si tot va bé poder ampliar aquesta gimcana a altres cursos.

Valete!

Unknown ha dit...

Moltes felicitats per la feina ben feta! Veu fer que el mite es fés molt interessant i veu captar molt bé la nostra atenció. A la mangnifica exposició que ens vau fer del mite, ja ens vau deixar amb ganes d'anar al laberint i poder explorar encara més en tot aquest tema.
La gimcana fa molt bona pinta! Segur que aprendrem molt en aquesta gran activitat. El grup de noies ens ha demostrat que amb bona actitut, esforç i dedicació.
Felicito de nou al grup i espero que continuin treballant i donant aquest exemple tant bo!

Judit Millàn ha dit...

Salvete tripulants!
Primer de tot felicitar a la Mireia, la Júlia, la Joana i l'Emma pel seu magnífic treball! En llegir l'entrada i veure el vídeo, m'han entrat ganes d'endinsar-me en aquest mite i tornar al laberint per veure la relació que hi ha.
És curiós, com només la gent que ha estudiat les llengües clàssiques sap relacionar el laberint amb el mite de Teseu i el Minotaure i crec que alhora de visitar el parc, ho hauria de saber tothom.
Estic d'acord amb la Sofia, en que seria molt interessant poder ampliar la vostra gimcana, ja que tots els companys els agradaria, i ens podrieu ensenyar tots els vostres nous coneixements sobre el parc i el mite.

Valete!

Júlia Roig ha dit...

Salve tripulants!

No sabeu que feliç que n'estic de llegir totes aquestes bones crítiques. En primer lloc donar-vos les gràcies pels vostres comentaris i felicitacions, això provoca més ganes de seguir endavant organitzant la gimcana!

Crec que parlo en nom de les quatre quan dic que estem orgulloses del treball realitzat i de l'esforç invertit. Ha estat realment una manera molt entretinguda, fàcil i divertida d'aprendre! La veritat és que no m'importaria gens fer un altre treball com aquest; he gaudit molt i m'ha despertat un gran interès per a la mitologia.

Vull agrair òbviament també a la Emma, la Joana i la Mireia pel treball fet; totes hem aportat la nostra part d'il·lusió i d'idees, hi estic molt satisfeta amb el grup. També agrair al nostre magister la seva implicació i el fet d'haver-nos transmès aquesta motivació i emprenedoria envers al treball.




Valete omnes et plurimas gratias!

Ramon Vendrell ha dit...

Salve!
Magnífica la feina que han fet les nostres companyes, brillant! Com diu la Sofía, mesclar oci i cultura! Molt interessant realment. No fa gens de mal anar una mica més enllà, pensar en el que t'envolta i el seu significat. És molt gratificant poder anar on vas -en aquest cas el dèdal d'Horta-, i conèixer on ets i què hi ha darrera de tot plegat.
Feines com aquestes garanteixen la continuïtat i la prosperitat d'aquest bloc tan extraordinari que tenim. Mica en mica tots hi afegim i hi afegirem el nostre granet de sorra per ser-ne partícips.
Moltes felicitats a les quatre!
Espero amb candeletes l'activitat que ens heu preparats a tots plegats in situ!

Valete!

Borja Combas ha dit...

Salvete tripulans
La feina que han fet les nostres companyes de llatí ha estan molt bona, perquè ens han demostrat que la gent no sap molt de mites i la sortida que ens volen fer ens anirà molt bé per conèixer molt més el mite. Felicitats per aquesta feina!

Joana ha dit...

Salvete omnes!

Primer de tot, i tal i com ja han fet les meves companyes, vull donar les gràcies a tots aquells que ens heu felicitat. Dóna gust llegir els comentaris!

Per altra banda, també m'agradaria donar les gràcies al Jordi per haver-nos encoratjat a fer les coses que havíem pensat i així poder-les realitzar.

Fer aquest treball ha estat una bona experiència, hem après moltes coses; però el que més m'agrada, és que hem après mentre ens divertíem. La mitologia és un món molt extens i complex, però si el treballes de la manera en que tots els grups hem treballat els nostres respectius mites, resulta molt interessant i divertit.

Valete!

Mireia Boix ha dit...

Salvete omnes!

Primer de tot m'agradaria donar les gràcies a totes les persones que han comentat! Tal com a dit la Júlia això ens ajuda a tenir una motivació més gran per acabar d'enllestir l'activitat.

He gaudit moltíssim fent aquest treball, trobo que hem après moltes coses i que ha estat una experiència magnífica. A la vegada penso que ens hem complementat molt bé i això crec que ha fet que treballar amb l'Emma, la Joana i la Júlia fos més fàcil.

Penso que és una gran idea ampliar horitzons i fer que aquesta gimcana també la realitzin els alumnes de primer i segon de batxillerat, així ens podriem conèixer una miqueta millor i passar una molt bona estona junts!

Espero que gaudiu de la gimcana tant com nosaltres hem gaudit preparant-la!

Valete tripulants!

MarionaFerrer ha dit...

Salvete tripulants!

M'agradaria, primerament, felicitar a les meves companyes de quart per aquest gran treball! Ja feia uns mesos que m'havien demanat la imatge de l'ex-libris per usar-lo en una feina i ja esperava amb ganes el resultat d'aquest treball que ha estat com m'esperava! magnífic!
El vídeo ha estat molt entretingut i m'han sorprés molt les respostes de la gent; la veritat és que m'esperava que la majoria sabessin el mite i no ha estat així.
La idea de fer targetes per a que la gent sàpiga del nostre gran blog m'ha agradat! Espero que algú hagi tingut la curiositat d'haver-se connectat!

txellbtm ha dit...

Salvete Tripulants!!!
Noies, Moltes felicitats, és el primer que us he de dir, heu fet una feina excel·lent amb aquest treball.
Crec que és molt interessant transmetre aquests coneixements, per alguns estranys i llunyans, però que són molt properes avui en dia, ja que em podem extreure coses importants i són histories del nostre passat, en el fons tots som grecs i romans.
He trobat molt interessant la manera com ho heu fet, perquè si em diuen que faci un treball de clàssiques no és el primer que em ve al cap, però ho he trobat molt interessant el fet de saber que sap la gent.
Per altra Banda estic d'acord amb la Sofia, i suposo que amb tots el tripulants de primer, ens agradaria molt unir-nos en aquest viatge amb vosaltres i poder participar de la gimcana per conèixer millor el mite i alhora les nostres arrels.
Valete tripulants!!!

Anònim ha dit...

Salve!
Primer de tot volia felicitar aquetses companyes, per aquesta magnifica feina,m'ha agradat molt aquesta proposta de barrejar una activitat lúdica amb la cultura. Es interessant anar al laberint d'Horta per les escultures sobre la mitologia i sobretot veure un laberint real com el del mite i viure lexperiencia que va tindre Teseu,mes o menys.
Tambè el video esta molt be el que m'ha agradat més és veure que encara hi ha gent que coneix una mica sobre els mites!
Salve!

Arnau Virgili ha dit...

Salve!
Felicitats a les nostres companyes per haver-se esforçat tant i haver-nos preparat aquesta activitat lúdica per el labaerint espero que gaudim molt també em va agradar molt l'entrevista que van fer a la gent del laberint ja que és una forma de possar a prova a la gent que hi va sabent o no que té relació amb un mite.
Valete!

Pau Magrinyà ha dit...

Salvete omnes!

Primer de tot m'agradaria felicitar-vos per la feina feta: el treball cooperatiu de Teseu i el Minotaure ja no era fàcil de per si, i vosaltres heu donat molt més del que se us demanava i ,per si és poc, d'una forma clara i entenedora. M'ha agradat, també, el vídeo que heu fet del laberint d' Horta, ja que crec que és un exemple molt clar que vivim en una societat plena de referències clàssiques, encara que sovint siguin invisibles als nostres ulls. Activitats com aquesta són les que ens ajuden a fixar-nos més en el món que ens rodeja.
Valete omnes!

Artur Torras ha dit...

Salvete tripulants!

M'ha agradat molt la exposició i també el video.

El video està molt bé, és molt entretingut i original.

M'han agradat molt les preguntes que li han fet a la gent i les seves reaccions.

Valete!!

Anònim ha dit...

Salvete!
Primer de tot felicitar a les components del grup, que han fet un magnífic treball amb el qual es veu que s'han esforçat i han ficat interès per aprendre.
El joc didàctic l'he trobat d'allò més interessant. És una molt bona forma de aprendre un mite amb aquest treball que han fet las meves companyes.
Valete!

cesc ha dit...

Salvete!
Primerament dir que m'ha sorprès molt el vídeo, ja que jo no seria capaç.
Desprès felicitar-vos per aquest gran treball, ja que ha estat magnifica.
A més del treball, la exposició ha estat dinàmica i interessantíssima.
Res més a dir simplement que m’ha agradat molt i ha estat interessant estudiar aquest mite.
Valete!