3 de maig del 2014

Gimcana mitològica al Laberint d'Horta


Salvete, tripulants!

Fa unes setmanes, concretament el proppassat 2 d’abril, després de moltes hores de feina i preparació, vam fer realitat la gimcana mitològica que havíem preparat per a la gent de l’aula de Llatí de 4t com a activitat ludicodidàctica del nostre treball cooperatiu M’expliques un mite? L’escenari triat va ser, òbviament, el conegut Parc del Laberint d’Horta.

Com tots vosaltres sabeu, el mite de Teseu i el Minotaure està molt vinculat a un dèdal i és per això que vam voler aprofitar el laberint barceloní i els seus voltants per realitzar la nostra activitat.

La idea d'aquesta activitat va sorgir quan ja havíem començat el treball i totes quatre estàvem pensant què fer com a activitat ludicodidàctica, un dels apartats del treball cooperatiu. La nostra idea era fer un vídeo, que podeu trobar en una entrada anterior en el blog, però en Jordi ens va proposar la idea de fer una gimcana. Ho vam parlar inter nos, ja que hi havia els seus avantatges i inconvenients si ens hi posàvem amb tots els ets i uts, i després de rumiar-nos-ho bé vam decidir fer-la com a segona activitat; així que li vam posar tota la nostra il·lusió i vam anar per feina.

La gimcana constava d’un total de 6 proves. Els grups que van participar-hi, tret del nostre, és clar, estaven formats pels mateixos companys que havien estat assignats en el treball cooperatiu, de manera que la cosa va quedar així:

Grup 1 (El Judici de Paris): Pau Giró, Albert Giménez, Pol Dalmau
Grup 2 (El viatge d’Ulisses): Pau Magrinyà, Bruna Bassó, Ramon Vendrell, Cesc Anguela
Grup 3 (Perseu i la Medusa): Arnau Virgili, Borja Combas, Aleix López
Grup 4 (Els 12 treballs d’Hèrcules): Ignasi contreras, Javi Domínguez, Artur Torras, Pau Ruiz
Grup 6 (El viatge dels Argonautes): Dafne Serra, Isabel Sánchez, Joana Gumí, Carla Navarro

I vam establir la puntuació de la següent manera: les proves 1, 2, 3, 5 i 6 tenien la mateixa puntuació: 10 punts per al primer grup, 7 per al segon, 4 per al tercer, 2 per al quart i 0 per al cinquè i últim. Pel que fa a la prova número 4, el grup que encertava la pregunta rebia 1 punt i cada vegada que un grup responia la pregunta erròniament se li restava un punt del total de la puntuació de la prova.



La primera prova consistia en trobar el relleu de Teseu i Ariadna. El primer grup que el toqués, amb fotografia del moment, n’era el guanyador.
En la segona prova, els grups havien de cercar les estàtues de Dànae, Ariadna, Dionís i Eros, fer una instantània a cadascuna d’elles i marcar-les al mapa que nosaltres, durant l’explicació de la gimcana, els hi havíem proporcionat.
Després d’un descans de mitja hora (amb esmorzar inclòs) per agafar forces, va començar la tercera prova. Aquesta consistia en cercar la nimfa del parc, Egèria, fotografiar-la i a continuació anar al Jardí Romàntic on érem nosaltres esperant tots els grups.
Passats uns minuts, tots ens vam reunir i va començar la quarta prova, el concurs de preguntes trivial (que podeu trobar en els treballs). Les preguntes eren sobre el nostre mite, Teseu i el Minotaure, i el portaveu de cada grup que aixecava abans la mà contestava; si la resposta era correcta sumaven punts; si no, hi havia torn de rebot.
Les dues últimes proves van tenir lloc a dins del laberint: a la cinquena, els grups havien de trobar el Minotaure de color corresponent al seu grup que prèviament nosaltres havíem amagat en diferents espais del dèdal i anar a buscar el fil que es trobava just al centre. I a la sisena i última cada grup havia d’entrar i sortir (tots junts, això sí!) en el menor temps possible.

Després d’haver fet el recompte de punts, la classificació final va quedar encapçalada pel grup 6, format per la Dafne, l’Isabel, la Joana i la Carla ( que van rebre el seu merescut -i dolç- premi durant el nostre viatge al País Basc) amb 43 punts.



Finalment, hem de dir que valorem molt positivament haver dut a bon port aquesta gimcana i que ens ha semblat una activitat força amena, sobretot perquè no n’acostumem a fer, d’aquest tipus. Vam finalitzar-la a l’hora prevista, incloent-hi un participant més en l’última prova: el nostre magister, al qual ens agradaria donar les gràcies per ajudar-nos a fer més fàcil la seva realització, perquè som conscients que ens trobem en una edat en què sovint ens costa concentrar-nos i ser constants. Us deixem amb un reportatge fotogràfic i un vídeo gravat i editat per la Júlia Roig a qui també volem agrair les hores dedicades.

Valete!

Mireia Boix, Joana Rubio et Emma Torres
4t ESO

PS: el vídeo haurà d'esperar uns dies per problemes tècnics. Disculpeu les molèsties!




12 comentaris:

Ramon Vendrell ha dit...

Quin magnífic matí vam passar el passat 2 d'abril al Laberint d'Horta!

Primerament, crec que hauríem d'agraïr al grup de companyes que van fer realitat el que es i ens van proposar. Van tenir la fantàstica idea d'escampar una mica la boira tot aprenent sobre la mitologia clàssica i aportant un granet de sorra al nostre aprenentatge i a la nostra cultura.
Vam conviure plegats una estona de rivalitat però amb la esportivitat i el bon rotlle que no hi mancava.

Per sort, el dia ens va acompanyar i, vam poder fer, amb una mica més de gràcia, allò que se'ns demanava o se'ns proposava.

Moltes gràcies! Personalment, m'ho vaig passar molt bé i crec que vam aprofitar molt el matí!

Valete!

Júlia Roig ha dit...

Salvete tripulants!

De tot cor us dic que em fa molta il·lusió que finalment la gimcana es realitzés i tingues aquest èxit!!

Ens va costar el seu temps de preparar-la, però crec que la implicació dels companys i el bon dia que vam passar al parc, van compensar-ho. Va ser molt entretingut organitzar-ho i idear proves amb l'estil mitològic que han caracteritzat la gimcana.

Per les quatre ha estat un plaer i agraïm molt la participació i ganes que ha tingut tot el món (plurimas gratias!). Crec que és una bona manera d'aprendre fora de les aules; i es que no es tracta només de classes, si no de viure el que t'expliquen. De ben segur no se'ns oblidarà mai, el mite de Teseu i el Minotaure!

Em sap molt de greu no poder tenir el vídeo ja llest per a què el gaudiu, però en quan tingui solucionats aquests problemes tècnics, els tripulants de 4t podran rememorar la gimcana, i la resta podran compartir la nostra experiència!

Valete omnes! :)

Mireia Boix ha dit...

Salvete tripulants!

Molt divertides les fotografies! Es nota que vam passar una molt bona estona al parc!

Penso que el matí va ser molt entretingut i que la gimcana, posada a la pràctica, encara va adquirir una més de diversió per l'empeny i les ganes que vosaltres hi vau ficar. Moltes gràcies!

També dir que ha estat un plaer tenir la oportunitat de participar en l'organització d'aquesta sortida amb les meves companyes de grup: la Júlia, l'Emma i la Joana.

I Ramon, estic d'acord amb tu! El dia, per sort, ens va acompanyar i no va ploure. Això ens va permetre passar-nos-ho bé tots plegats sense preocupar-nos del material ni de l'enregistrament de l'activitat.

Va ser molt gratificant poder compartir aquella estona amb vosaltres!

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete tripulants!
només agrair el gran treball que van realitzar les nostres companyes, també el gran esforç que van fer per dur a terme les activitats de la gimcana que tan be estaven ideades.
Però l'esfoç no va ser només de les magnifiques organitzadores, sinó que els grups van mantenir la rivalitat que va ajudar a la realització de la gimcana.
Gràcies, ha estat una excursió per recordar.
valete!

Joana ha dit...

Salvete tripulants!

Aquesta experiència va ser molt gratificant, sobretot veient com les proves que havíem anat preparant en els dies anteriors anaven tenint èxit i donaven els seus fruits.
No em desagradaria pas repetir un matí com aquest, m'ho vaig passar molt bé.
M'agradaria donar les gràcies al Jordi per a ajudar-nos en tot, als meus companys per l'entusiasme que van posar en la realització de les proves i, evidentment, a les meves companyes de grup; és un plaer haver treballat amb elles.

Dafne Serra ha dit...

Salvete tripulants!

Doncs con bé ja han dit els ompanys, crec que aquesta sortida a un lloc amb tantes referències clàssiques com podem trobar al laberint d'horta, ha servit per cultivar-nos i reforçar una miqueta més tot alló que ja haviem après amb anterioritat. També esclar, felicitar enormement a la Júlia, la Joana, la Mireia i la Emma per dedicar-se tan a fons i detalladament en realitzar tota aquesta gimcana que, al cap i a la fi ens ha ajudat molt.
I que més no que acabar el matí amb la nostra victória! Tot s'ha de dir que els altres grups van treballar de valent durant totes les proves, però ens va sorpendre bastant guanya, tot i aixó s'ha de dir que el nostre máxim esforç es va veure més que recompensat posteriorment amb un premi ben dolç i merescut!

Va ser una experiència genial i crec que tots la vem gaudir!

Valete!

Anònim ha dit...

Salvete!
Crec que aquesta activitat del dos d’abril anant d’excursió al Laberint d’Horta va estar una idea genial per part de les nostres companyes de classe i tots vam passar una gran estona corrent, dins del laberint, portant les solucions de les proves a les organitzadores i moltes més coses com perdre’s pel laberint amb les meves companyes! Em va agradar molt aquell dia perquè va ser una petita excursió no molt lluny de l’escola que va ensenyar-nos moltes coses que no es veuen sempre a primera vista i que investigant una mica podem trobar ràpidament. També crec que encara que tot semblés bastant fàcil van ser proves una mica complicades i crec que l’esforç que vam mostrar amb les activitats es va notar amb la recompensa del primer lloc! Finalment dir que crec que cada any amb els alumnes de quart es tindria que fer aquesta excursió i ensenyar tot el que hi ha al laberint.
Valete!

Unknown ha dit...

Salvete!

Valoro molt positivament aquesta sortida, em va encantar el poder reflectir tot el nostre mite en una gimcana inspirada en Teseu i el Minotaure. Crec que va ser una manera entretinguda per acabar d'aprendre i vull donar les gràcies a tots el meus companys per haver participat activament en les diferents proves, ja que sense ells no hauria estat possible.

Valete!

Joana Bassó ha dit...

Salve!

Nois moltes felicitats! Quina feinada heu fet, realment us hi heu dedicat moltes estonetes. Però l'esforç val la pena per poder gaudir després. Segur que va ser molt divertit fer aquesta gimcana. I estic convençuda que realitzant l'activitat heu après moltíssim.

Vale!

Unknown ha dit...

Salvete!
Primer de tot m'agradaria agraïr molt a les noies el que van fer, perquè van aconseguir que els grups competissin i gaudissin molt de la sortida.
El que ve a continuació és per les noies que van preparar l'excursió: A priori em va fer l'efecte de que no seria massa divertit, però a posteriori vaig veure que m'equivocava.

També vull donar les gràcies al Jordi per deixar-li a les noies fer aquesta activitat extraescolar.

Després dels agraïments, m'agaradaria dir a tothom que va ser una sortida excepcional i on m'atreveixo a dir que tots vam gaudir molt inclús el magister.

Personalment Jordi, crec que aquesta sortida l'hauries de repetir l'any que ve, perquè és una sortida extraordinària. Per fer-la els propers anys també hauries de comptar amb l'ajut dels alumnes de clàssiques de 4t.

Valete!

Bruna Bassó ha dit...

Salve!
Personalment, m’ho vaig passar molt be ja que vaig gaudir molt d’aquesta activitat i del dia al parc del laberint d’horta amb tots els meus companys de la classe de llatí. Em vaig sorprendre al veure tota la gent tant implicada a les proves que ens van preparar les nostres companyes, a qui els vull agrair el seu esforç i dedicació per poder passar una bona estona tots junts i aprendre d’una forma més activa i didàctica.
Les proves van ser molt innovadores i participatives, en les que aprenies molt sobre el mite i estaven molt ben pensades.

M’agradaria fer més aquestes sortides ja que creen un bon ambient en l’aula i una implicació de part de tots.

Estic d’acord amb el que diu l’Ignasi quan suggereix repetir aquesta sortida l’any que ve, em sembla molt bona idea.

Valete!

Artur Torras ha dit...

Salvete tripulants!
Em va agradar molt la gimcana que vam fer a que ens ho vam passar molt bé i va estar molt divertit. I també vam aprendre molt.
La veritat es que se la van curar molt i la van fer molt interessant. Només començar ja vam veure que el objectiu era passar-ho bé i no anar a guanyar sí o sí. En resum va ser una experiència molt enriquidora i que no estaria gens malament repetir-la.

Valete!